Adapazarı Ziraat Odası

ZOBİS
Adapazarı Ziraat Odası > Haberler > ADAPAZARI ZİRAAT ODASI DANIŞMANLIK BİRİMİ "TARLA GÜNÜ"

ADAPAZARI ZİRAAT ODASI DANIŞMANLIK BİRİMİ "TARLA GÜNÜ"

ADAPAZARI ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞIMIZIN DANIŞMANLIK BİRİMİ YERLİ VE MİLLİ ÇEŞİTLERİMİZİN TANITILDIĞI TARLA GÜNÜNÜ GERÇEKLEŞTİRDİ.

Adapazarı Ziraat Odası Başkanlığımız Danışmanlık Birimi olarak Yerli ve Milli çeşitlerimizin tanıtıldığı Tarla günümüzü gerçekleştirdik. Tarla günümüzü Arifiye Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Yüksek Ziraat Mühendisi Ahmet DUMAN Yerli ve Milli mısır çeşitlerimiz ile ilgili Teknik bilgi vermiştir. Daha sonra odamızın Tarım Danışmanları Ziraat Mühendisi Hicran SEPER ve Sedanur AYDOĞDU Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri ile ilgili bilgi verdiler. Daha sonra katılımcıların eşliğinde 2. Ürün olan Silajlık Mısırın hasatı yapıldı. Budaklar Mahallesi çiftçilerinden Ercan KOCAYAZ'ın tarlasınında düzenlenen tarla günününde dönümden 6500 kg. silajlık mısır hasat edilmiştir. 2. ürün olan arpa yerinde 6500 kg. verimin gayet iyi olduğu belirtildi.

ADAPAZARI ZİRAAT ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERCAN ATEŞ DÜZENLEMİŞ OLDUKLARI TARLA GÜNÜNDE ŞU ŞEKİLDE KONUŞMA YAPTI.

ADAPAZARI ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞIMIZIN TARIM BAKANLIĞI DESTEĞİYLE ODAMIZ BÜNYESİNDE ÇALIŞAN TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VEREN ZİRAAT MÜHENDİLERİMİZİN , ODAMIZA KAYITLI ÇİFTÇİLERİMİZE VE ÜYELERİMİZE VERMİŞ OLDUKLARI HİZMETLER NETİCESİNDE  SAKARYA MISIR ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN GELİŞTİRMİŞ OLDUKLARI “YERLİ VE MİLLİ MISIR ÇEŞİTLERİNİN” TANITILMASI İÇİN DÜZENLEMİŞ OLDUĞUMUZ TARLA GÜNÜMÜZE ADAPAZARI ZİRAAT ODASI ADINA  YÖNETİM KURULU BAŞKANI OLARAK HOŞGELDİNİZ DİYEREK KONUŞMALARINA BAŞLADI.

ÜLKEMİZDE TARIM  EN ÖNEMLİ SEKTÖRLERİN BAŞINDA GELMEKTEDİR.  UZUN YILLARDAN BERİ SANAYİYE YAPILAN YATIRIMLARA RAĞMEN HALA ÜLKEMİZ BİR TARIM ÜLKESİ KONUMUNDADIR. NÜFUSUN HIZLA ARTMASI VE TARIMSAL SANAYİNİN GELİŞMESİ MISIR BİTKİSİ GİBİ ÜRÜNLERE OLAN TALEBİ GÜNDEN GÜNE ARTIRMIŞTIR. SON 7-8 YILDA ÜLKEMİZ MISIR, MISIR ÜRÜNLERİ VE MISIR TOHUMCULUĞUNA YAKLAŞIK 3 MİLYAR DOLAR DÖVİZ ÖDEMEK ZORUNDA KALMIŞTIR. BUNDA EN ÖNEMLİ FAKTÖR ÜLKEMİZİN DEĞİŞİK İKLİM VE COĞRAFYA YAPISINA KOLAYCA ADAPTE OLABİLEN YERLİ VE MİLLİ HİBRİT ÇEŞİTLERİMİZİN OLMAYIŞIDIR.

SAKARYA MISIR ARAŞTIRMA ENSTİTÜMÜZ BU SORUNU GAYET İYİ BİLİYOR VE BU SAYEDE ÇEŞİTLERİ GELŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR.  İLİMİZDE FAALİYET GÖSTEREN MISIR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ YERLİ KAYNAKLARLA TESCİL ETTİRİLEN SİLAJLIK MISIR ÇEŞİTLERİNİN AZ OLDUĞU GEREÇEĞİYLE YOLA ÇIKARAK YENİ ÇEŞİTLER GELİŞTİRMEYE BAŞLADILAR. GELİŞTİRİLEN ÇEŞİTLERİN EN BÜYÜK ÖZELLİKLERİ VERİMLERİNİN YÜKSEK OLMASININ YANINDA KALİTE KRİTELERİ DE OLDUKÇA YÜKSEKTİR. YANİ HAYVAN BESLEME DEĞERLERİ EN ÜST SEVİYELERDEDİR.

ÜLKEMİZDE MISIR TOHUMCULUĞU % 95 ORANINDA YABANCI SERMAYELİ ÖZEL FİRMALAR TARAFINDAN KARŞILANMAKTADIR. YERLİ VE MİLLİ ÇEŞİTLERİMİZİN ÜLKEMİZ İÇERİSİNDEKİ EKİM ALANI YAKLAŞIK %5 CİVARINDADIR. BU ORANIN DA YAKLAŞIK %1-2 Sİ KAMUDA GELİŞTİRİLEN ÇEŞİTLER KARŞILAMAKTADIR.

HAL BÖYLE İKEN YERLİ VE MİLLİ MISIRIMIZIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞU ORTADADIR. ÜRETİM OLMADAN İTHALAT SORUNLARININ ÇÖZÜLEMEYECEĞİNİN FARKINDAYIZ. O YÜZDEN YERLİ TOHUMUN ÖNEMİNİN ALTINI ÇİZMEK İSTİYORUM.

YERLİ VE MİİLİ MISIR ÇEŞİTLERİMİZİ TANITMAK ADINA BUGÜN BURADA DÜZENLEDİĞİMİZ TARLA GÜNÜMÜZE KATILIMINIZDAN DOLAYI HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDEREK SÖZLERİNİ SONLANDIRDI.